Eu cred ca merita sa dam o sansa sapunului handmade !

„Sapun natural” o expresie pe care o auzim cat mai des in cadrul discutiilor cu prietenii vegani, in cadrul site-urilor de promovare a produselor bio, eco, handmade si cam tot ce are legatura cu natura, plante si producere manuala. Dar ce este acest sapun natural si ce inseamna natural, cam cat de natural poate fi un sapun?

Pentru inceput o sa facem o mica descriere a sapunului natural, mod de producere, ingrediente si utilizare, pentru ca mai apoi sa intelegem ce inseamna natura si naturalul in viata noastra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La orice butic din coltul strazii sau pe rafturile hipermarketurilor vom gasi banalul sapun, sau cel putin asa stim noi ca ii zice. Ideea este ca acest produs, la fel de cunoscut ca painea noastra cea de toate zilele, nu este altceva decat un detergent chimical, format in mare parte din benzenuri, de pe vremea celor doua razboaie mondiale, cand detergentii, ca produse chimice, au inceput sa fie folosite pe scara larga.

Acum sa mergem in alt butic, cuvant care la origine inseamna un mic magazin luxos, cu bunuri in serie limitata, unde o sa gasim un produs care se cheamna tot sapun. Diferenta e ca acesta din urma are tot dreptul sa se numeasca asa, si nu numai dreptul, cat si protectia legala, care ne informeaza despre faptul ca sapun este acel produs obtinut prin procesul de saponificare. In acest aspect rezida toata diferenta dintre cele doua categorii mai sus prezentate, unde saponificarea este reprezentata de combinarea sodei cu apa si uleiuri. Stiu, deja sistemul subconstient a detectat un cuvant care a ridicat nivelul de alarmare, dar cititi in continuare si veti reveni in echilibru si bine cunoscuta zona de confort, care ne este mai mult dusman decat prieten…vom discuta si despre asta.

Am tot auzit despre soda ca e mai ceva decat acidul sulfuric sau laserul spatial, arzand totul in calea sa, de fapt, nu este altceva decat o baza, dupa numele ei stiintific de hidroxid de sodiu, care se impaca bine cu apa si in care se dizolva pe fondul unei reactii exoterme. Pentru a ne linisti complet, precizam fundamentul acestei idei, acela ca in produsul final, adica sapunul natural, nu se mai regaseste nici cea mai mica urma de soda. Pai cum asa…?..simplu..am luat soda, am amestecat-o cu apa pura si am combinat-o cu uleiurile, usor incalzite in prealabil, care dupa ce se imprietenesc, va incepe procesul de saponificare, adica de intaririe si uscare, iar dupa 48 de ore toata soda va disparea ca prin minune, asta pentru ca si-a facut datoria, a creat saponificarea si s-a evaporat. Uleiuri au un indice de saponificare, iar fiecare reteta are un surplus de grasime, in jur de 7%, ca un factor de siguranta, pentru a neutraliza complet soda. Acest proces, de producere a sapunului natural in maniera de mai sus, poarta numele de metoda ,,la rece”, intrucat saponificarea nu se realizeaza prin fierberea la temperaturi inalte a compozitiei. Soda, combinata cu apa, are o temperatura destul de inalta, ea poate ajunge si la 90 de grade Celsius, dar e domolita de apa pura de izvor care brumeaza carafa. Uleiurile sunt aduse la o temperatura apropiata de cea a corpului prin ,,Bain-Marie”, fara a avea contact direct cu focul. Tinem cont si de faptul ca plantele isi pastreaza proprietatile daca sunt procesate la temperaturi mai scazute. Aceasta magie se intampla la o temperatura pe care si noi o producem si o constientizam cand vedem valoarea termometrului scos de la subtioara….totul e cat mai aproape de natural.

Acum ca ne-am linistit, e timpul sa marim gradul de excitatie prin ingredientele care se combina armonios in ceea ce va avea sa devina un sapun natural.

In intreg procesul de saponificare, grasimea e reprezentata de uleiurile si unturile vegetale, despre care se vorbeste forte mult si ne este incarcata memoria cu toate beneficiile pe care le pot aduce aceste uleiuri, ca si cum ar exista un ulei vegetal lipsit de proprietati pozitive, sau om fara de virtuti. Se fac categorisiri a substantelor continute in aceste uleiuri, sunt asociate cu diferite efecte benefice asupra corpului si tratarea anumitor boli dermice, incat vom avea in cabinele de dus o intreaga lista a actiunilor si a bolilor….nici nu vom mai fi constienti de cat de bine ne simtim atunci cand ne spalam cu un astfel de sapun. Noroc ca aceasta mixtura de elemente provenite din natura contine si uleiuri esentiale, care dau mireasma si buchetul, lucrul care nu ne mai face sa incadram si sa listam natura, mirosul lor fiind suficient de puternic sa ne lasam purtati de simturi si sa abandonam rationamentul, care de multe ori ne conduce el pe noi, in loc sa fie invers. Sigur, e bine sa cunoastem anumite beneficii si efecte ale plantelor, dar sa nu ne pierdem in detalii si sa ratam scopul…acela de a ne bucura de natura, care nu se vrea judecata ci simtita. Scopul acestui articol nu este de a umple pagini cu liniute si punctulete ale fiecaror uleiuri in parte. De aceste aspecte tinem cont doar atunci cand producem sapunul natural, cand spiritul creator se dezlantuie si imbinarea proprietatilor are loc intr-un mod cat mai armonios.

Tot ceea ce trebuie sa stim despre sapunul natural este ca la baza acestuia stau numai ingrediente naturale, precum uleiurile si unturile vegetale, toate produse prin procedee naturale, la care se adauga uleiurile esentiale, uleiuri pure, extrase in special prin tehnica colectarii vaporilor din plantele aromatice.

Pentru un plus de estetica si nu numai, se folosesc coloranti naturali, obtinuti din plante, iar daca va vine greu sa credeti ca o planta poate crea culoare, ganditi-va la cate saptamani raman patate mainile dupa ce am curatat nucile verzi sau la frumoasa pata de pe tricou creata de o mura bine coapta. Tot aici, vom mentiona faptul ca materiei lichide din continut, respectiv apa pura, ii poate fi acordata valoare prin transformarea acesteia in infuzie tip ceai sau in piure de plante si fructe….deja a devenit clar ca tot ceea ce este in continutul unui sapun natural poate fi mancat, stiu ca este un stereotip, pe care poate ca l-ati auzit la mai toti manufacturierii de sapun de casa, dar aceasta este pura realitate. Devine tot mai clara diferenta fata de inceputul articolului cand vorbeam despre detergenti.
Daca tot am adus aminte de lucruri mai putin frumoase si tinand cont ca acest articol are si un continut informativ, ne vom indrepta putin atentia catre pseudo sapunul natura. De ce pseudo…?..pentru ca nu prea mai e natural. Poate ati auzit de ,,melt pour soap” sau anumite retete care ne invita la producerea de obiecte artizanate, de parca ne-am juca in plastilina. La metoda mai sus mentionata se foloseste o baza de sapun, care este razuita, amestecata cu anumite uleiuri in oala aflata pe foc, dupa care tot amestecul se toarna in forme.

Aceasta baza de sapun este produsa prin metoda ,,la cald” si de cele mai multe ori este transparent, lucru care ne atrage foarte mult, ca o curiozitate a naturii, precum broastele toxice de culori vii. Apropo de transparent, cu siguranta ati admirat acele sapunuri transparente, translucide sau cu anumite nuante de culoare in transparenta, care incanta privirea prin aspectul tridimensional al figurinelor introduse in continut…aaaa…si mai precizeaza ca este si cu glicerina, de parca sapunul natural nu are glicerina sa proprie, obtinuta firesc din procesul de saponificare. Partea mai putin benefica la aceste sapunuri transparente si cu gicerina este ca au fost prelucrate prin folosirea alcoolului etilic, prin adaugarea glicerinei ca ingredient separat, prin fierbere, prin adaugarea siropului de zahar si a acidului stearic. Vedeti, parca marul lucios s-a transformat intr-unul gaunos, care chiar daca arata intr-un mod spectaculos, are anumite hibe interioare. Tot la acest capitol facem mentiunea ca uleiurile aromatice sunt diferite de uleiurile esentiale, obtinute in mod natural din plante.

Dar gata cu elementele care nu fac cinste acestei indeletniciri si sa continuam periplul nostru catre o latura usor esoterica, care ne va face sa intelegem si sa speram ca vom ajunge si sa constientizam rolul naturalului si al naturii in viata noastra. Daca aruncam o privire catre definitia de dictionar a cuvantului artificial, vom descoperi ca este definit ca o imitatie a naturii, contrafacut, fals, fortat. Ei bine, cu totii suntem inconjurati de oameni falsi, iar de la revolutia industriala incoace suntem inconjurati si de lucruri false, artificiale, nenaturale. Pe nimeni nu mai misca cele spuse mai sus, e clar ca buna ziua ca asa stau lucrurile si suntem atat de obisnuiti cu ele incat a devenit ceva normal sa fim consumatori de artificial, nefirescul a devenit firesc.

Dar ce se intampla atunci cand fiecare din noi se intreaba daca ceea ce facem in momentul prezent, serviciul nostru, munca noastra este ceea ce ne reprezinta cu adevarat? Ei bine, la aceasta intrebare trebuie sa ne gandim fiecare dintre noi, pentru ca mai tarziu sa ne putem da si un raspuns sincer. Tot mai des, vedem oameni tristi, suparati, posomorati, care muncesc zi lumina si asteapta weekendul ca un moment de respiro, transformat si acela intr-o serie de activitati daunatoare organismului. Iar mai tarziu, vedem somatizari ale acestrui stres, printr-o gama de boli, asa numitele boli pe sistem nervos, de parca am avea in noi un sistem nervos, adica suprat si furios tot timpul…poate ca asa si este din moment ce ii dam numai lucruri nenaturale.

Ne aruncam privirea catre oamenii simpli, din locuri relativ izolate, unde tamplarul e tamplar, fierarul e fierar si cosasul e mandru de capita cu fan. Aici oamenii nu se mai intreaba daca e bine ceea ce fac, daca ,,jobul” ales este pentru sine sau pentru altul, aici oamenii au pastrat legatura cu natura si intuitia i-a dus catre indeletnicirile ce-i definesc.

Daca bunurile de consum nu ne mai deranjeaza ca sunt nenaturale si le consideram firesti, macar sa fim sinceri cu noi cand ne vom raspunde la intrebarea daca menirea noastra este pe un fagas natural sau nu, iar daca aici vom fi catusi de putin constienti de rostul nostru, atunci vom fi constienti si de necesitatea naturii si a naturalului in viata noastra.

Sapunul natural este la indemana oricarei persoane careia ii pasa de sine si ar trebui sa fim atat de bucurosi ca exista aceasta alternativa naturala pentru ingrijirea corporala.

Poze soap

Sta in puterea noastra sa decidem daca ne vom bucura de beneficiile naturii sau vom trai in firescul nefires….totul e o chestiune de alegere!

Lasă un comentariu